Axelsmärta

wooden[axel]Inklämning, impingement eller kalkaxel

Symptom och tecken: axelsmärta kan ha flera orsaker, inklämning av supraspinatussenan, långa bicepssenan, infraspinatussenan, eller kalkaxel är några av dom.
Inklämning, impingement, börjar oftast diffust, men blir i ett senare läge lokaliserat framtill och på utsidan av axeln. Typiskt för impingement är nattliga smärtor och att det ofta är svårt att ligga på den aktuella axeln. Det är smärtfullt att bära och särskilt att lyfta föremål med rak armbåge över axelnivå.

Impingementbegreppet är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomstillstånd som orsakar smärta och rörelsesvårigheter i axeln, framför allt när man rör armen från kroppen rakt ut i sidled och ovanför axelhöjd. I svårare fall påverkas även andra rörelser i axeln. Vid inklämning kan minskad stabilitet och överrörlighet i axeln spela en roll. Orsakerna till detta kan vara flera, bland annat kan det bero på bristningar i senorna kring axelledens övre del.

Kalkaxel beror oftast kalkbildning i sena eller slemsäck. Kalkaxel bekräftas via röntgen. Symptomen kan vara plötslig smärta, stora svårigheter med rörligheten i axeln.

Detta är en testbutik - Besök stefanahnen.se för att handla hos oss! Tack